Dette er en lille tekst om mine inspirationskilder og yndlingsmusikere som kan give dig et lidt bedre indblik i min musikalske baggage.

Palle Mikkelborg har en meget speciel plads i mit hjerte, da jeg som barn var til mange koncerter med ham, og havde en kæmpe oplevelse til en koncert med ham i Det Kgl. Teater. Palle er om nogen en der forstår hvad tid og rum i musik handler om, og så stråler hans hjertelighed udover scenekanten så det kan mærkes selv på bagerste række.


En anden trompetist som jeg er helt vild med er Miles Davis. Særligt pladerne My Funny Valentine og Sketches of Spain er jeg helt vilde med. Den sidstnævnte var orkestreret og arrangeret af Gil Evans og spillet af hans big band, som i min optik er et af de fedeste der nogensinde har eksisteret! Der var en periode hvor jeg lejede meget med at arrangerer for store orkestre, hvor jeg sad og kiggede i Gil Evans partitur for at lure tricks af.

Min interesse for de store orkestre og det arrangerede og gennemkomponerede kommer også til udtryk i min kærlighed til kompositionsmusik. Per Nørgård, som er en mester til dissonans og interferens er en af dem jeg lytter meget til. Selvom det ikke er det mest lyttervenlige, er John Cage dog også en stor inspirationskilde, med hans fantastisk syn på musikken og kunsten. Arvo Pärt, Rued Langgaard og hans ærkefjende Carl Nielsen er også blandt mine favoritter.

Apropos dissonans og interferens begyndte jeg at lytte til punk i starten af gymnasiet, da jeg blev introduceret til det af Holger Hartvig fra punk-kollektivet Af Med Hovedet. Jeg lærte meget af ham med hensyn til den rå energi af musik og af-intellektualiseringen af den. En af mine andre favorit kunstnere der også virkelig forstår netop dette er rapperen Kanye West, noget af hvis musik man sagtens kan kalde punk.

Så er der selvfølgelig også folkemusikken, som også har nogle fantastiske kvaliteter. Én af dem er at det simpelthen er musik der er bundet helt tæt op ad et lands kultur. Om det er amerikansk, dansk eller fra balkan området så indeholder det bare ‘lyden af landet’ på en meget speciel måde, der gør at det opleves meget inderligt. Udover dette er der rigtig mange fede bands der komponerer og fortolker folkemusik på nogle virkelig fede måder heriblandt: Basco, Dreamers’ Circus, Haas Kowert Tice, Punch Brothers, Väsen, Frigg mm.

Alt dette musik og alle disse forskellige kunstnere er en del af mig på den ene eller den anden måde, og der er endda sikkert meget jeg har glemt.